• Historie

  • De geschiedenis van RKVV Roosendaal

    De aftrap
    De club werd op 1 augustus 1935 opgericht. De rivaliserende voetbalclubs DOVA en SDOR besloten in dat jaar gezamenlijk verder door het leven te gaan als één club, eerst RKSV, later RKVV Roosendaal. Als clubkleuren werd gekozen voor de officiële kleuren van de stad Roosendaal, rood en wit. Tot in het begin van de jaren zestig werden de wedstrijden gespeeld op veld van de familie Boonen achter het illustere café de Veestallen aan de Kade. Nog steeds staan de Roosendaalse lui bekend als de mannen van het Kaaike. De populariteit van de club bleek in de beginjaren door het niet geringe aantal toeschouwers voor een club op dat niveau: 1000-1500 man.

    Zoals het RK in de naam al doet vermoeden was de invloed van de kerk in de beginjaren groot. In de eerste jaren werd de club bijgestaan door een geestelijk adviseur die zich zelfs soms met de opstelling van het eerste bemoeide. Tot voor kort werd de Algemene Ledenvergadering vooraf gegaan door een Heilige Mis.

    De "Road to Hulsdonk"
    Eind jaren vijftig is sprake van een explosieve groei van de stad Roosendaal. De wijk Westrand werd gebouwd. Dit zou leiden tot een flinke aanwas van de club met vooral jonge leden. Minder prettig was echter dat het sportveld achter café Boonen moest worden opgeofferd voor de aanleg van de Burgemeester Freijterslaan. Een alternatief had de gemeente niet voor handen en Roosendaal werd in de periode 1960-1964 een club zonder eigen veld. Elftallen waaierden zich voor trainingen en wedstrijden uit over de stad naar de terreinen van RBC en BSC (Vrouwenhof). Dit had in die jaren grote gevolgen voor de samenhang binnen de vereniging en het ware clubgevoel. Toch worden de wedstrijden van het eerste op sportpark de Luijten in die tijd vaak beter bezocht dan die van de in die tijd matig presterende thuisclub RBC: tot 2000 toeschouwers.

    Vanaf 1964 kon Roosendaal eindelijk weer beschikken over een eigen accommodatie. Op 5 september 1964 werd sportpark Hulsdonk in gebruik genomen. In het begin had de club nog slechts de beschikking over één hoofdveld, één bijveld en een trainingsveld. Stapje voor stapje werden de faciliteiten uitgebreid met meer velden, kleedkamers en een kantine. Als hoogtepunt werd in 1966 een voor die tijd zeer exclusieve zittribune met verwarming in gebruik genomen. De laatste grote uitbreiding vond plaats in de zomer van 2009 naar zeven beschikbare velden waaronder twee kunstgrasvelden.

    Sportieve hoogtepunten

    Het eerste kampioenschap van het eerste elftal werd behaald in het seizoen 1945-1946 door de Kaaise Boys met 6-1 te verslaan. Promotie naar de tweede klasse zou echter pas volgen in 1954. Begeleid door een supportersschare van 22 bussen werd in Zeeuws-Vlaanderen Hulst met 1-3 verslagen. Het beste elftal uit de RKVV-historie dateert waarschijnlijk uit het seizoen 1960-1961. Na een 3-0 zege op Steenbergen werd zelfs promotie naar de 1e klasse (destijds de hoogste klasse van het amateurvoetbal) behaald. Deze luxe was van korte duur omdat grote broer RBC de trainer en een aantal spelers voor lucratieve bedragen weg wist te kopen. Ook eind jaren negentig wist Roosendaal voor een korte periode deel uit te maken van de 1e klasse.

    In het seizoen 2007-2008 ontpopte de RKVV zich tot een heuse cup-fighter. De finale van de districtsbeker werd behaald, helaas jammerlijk verloren. Deze prestatie was echter wel genoeg om door te dringen tot het echte KNVB-bekertoernooi. In de eerste ronde werd als 3e klasser de huidige hoofdklasser Harkemase Boys thuis met 2-1 verslagen. In de volgende ronde was het Katwijkse Quick Boys met 1-3 net een maatje te groot.

    Onder leiding van niemand minder dan Johan Cruijff bezocht Ajax, in het kader van het 50-jarig jubileum, in 1985 Sportpark Hulsdonk. Van Basten, Koeman, Rijkaard en consorten lieten een 0-8 eindstand voor de Amsterdammers optekenen. Toen dit bericht Rotterdam-Zuid bereikte kon Feyenoord niet achterblijven. Roosendaal werd uitgenodigd voor een vriendschappelijke wedstrijd ter afsluiting van de jaarlijkse open dag. Zo deed zich het unieke feit voor dat de RKVV in 1 jaar tegen de klassieke top 2 van het Nederlandse voetbal mocht aantreden.

    Dames voetballen ook!
    En hoe! De RKVV Roosendaal was al vroeg geëmancipeerd. In 1971 deed het damesvoetbal zijn intrede, terwijl in 1972-1973 pas voor het eerst aan een competitie kon worden deelgenomen. Het succes liet voor de meiden niet lang op zich wachten. In het seizoen 1973-1974 werd het eerste kampioenschap behaald. Successen werden in die jaren aaneen geregen met in 1974 als hoogtepunt een 4e plaats op het Nederlands Kampioenschap. In 1975 werd zelfs de Brabantse beker veroverd. Na de succesjaren volgden enkele mindere decennia en werd de damesafdeling zelfs tijdelijk opgeheven. Tegenwoordig floreert het damesvoetbal echter weer als nooit te voren. Door dames 1 werd in 2009 weer een kampioenschap binnen gehaald en vanaf de D- t/m A-jeugd is tenminste 1 meisjeselftal actief.

    Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
    Onder de geestelijke leiding van de broeders van St. Louis werd eind jaren dertig al een jeugdafdeling opgericht. In 1946 waren 4 jeugdelftallen actief (minimum leeftijd destijds 12 jaar). In het seizoen 1954-1955 was de jeugdafdeling met 8 teams voor het eerst groter dan de seniorenafdeling. De eerste echte grote groeistuip, tot 250 jeugdleden in 1967, kwam uiteraard tot stand door de bouw van de Westrand. Het voorlopige hoogtepunt voor de jeugdafdeling werd met 400 jeugdige leden bereikt in 1976. Groot succes was er in 1970 toen het hoogste A-elftal de Brabantse titel wist te veroveren. Vanaf eind jaren '70 was door vergrijzing van de Westrand een neergang in het ledental te bespeuren, met als dieptepunt nog maar 11 actieve jeugdteams in 1982. Door de bouw van de wijken Tolberg en Weihoek volgt vanaf midden jaren '90 weer een gestage groei van het aantal jeugdleden. In het seizoen 2008-2009 waren maar liefst 52 jeugdteams actief in competitieverband en was Roosendaal inmiddels een 2e thuis voor meer dan 1.000 leden.

    75 Jarig bestaan: 2010
    Bij een club als RKVV Roosendaal wordt iedere dag historie geschreven en hopelijk nog voor heel lang. In 2010 wordt het al weer 75-jarig bestaan gevierd. Een mooi moment om de geschiedenis nog eens te herschrijven. Voor deze gelegenheid wordt dan ook een jubileumboek gemaakt waarin in zo'n 150 pagina's een uitgebreide terugblik wordt gegeven op 75 soms roerige maar hele mooie Roosendaalse jaren.

    2013:Kampioen 2e klasse. Promotie een feit
    In het seizoen 2012-2013 weet RKVV Roosendaal met een sterk verjongde ploeg het kampioenschap in de tweede klasse te behalen. In een seizoen waarbij vooraf als doelstelling 'lijfsbehoud' wordt gesteld, staat de ploeg onder leiding van Reinald Boeren bijna het gehele seizoen bovenaan. Op 5 mei 2013 wordt het kampioenschap zeker gesteld met een 2-0 overwinning op WSC.